Roos van Eijk: Van VV Bergen naar Oranje

15 juli 2021 18:15

Soms zijn er voetballers of voetbalsters die over wat meer talent beschikken dan hun teamgenoten. Hard werken en zoeken naar wat meer weerstand zijn doorgaans ingrediƫnten om deze talenten nog meer naar boven te laten komen. Veel talenten stranden doorgaans vroeg, maar soms breekt een talent echt door. Roos van Eijk is zo'n talent. Na twee jaar bij de kabouters en vervolgens Berdos F3, maakte Roos onlangs haar debuut in het Nederlands elftal voor meisjes onder 16.

In 2012 begon de carrière van Roos in de F3 van Berdos. Na enkele wedstrijden als veldspeler belandde ze in het doel. Ze viel op bij scouts van de KNVB en er volgden vele trainingen en wedstrijden. Via VV Bergen en een stap naar FC Castricum werd zij gevraagd om in de jeugdopleiding van Eredivisieclub VV Alkmaar te komen keepen. Voor die club zal zij komend seizoen bij de beloften spelen.

Roos_van_Eijk_01.jpgRoos in actie als keepster bij V V Bergen

Na het hele traject bij de KNVB te hebben doorlopen werd de pyramide steeds smaller en uiteindelijk werd de regionale selectie een landelijke selectie.

Begin juli werd traditioneel het prestigieuze Nordic Tournament in Denemarken gehouden.80 meiden werden opgeroepen voor de voorselectie om uiteindelijk tot 22 speelsters te komen die mee zouden gaan naar het toernooi.

Na enkele trainingen op de KNVB campus in Zeist kreeg Roos te horen dat zij opgenomen was in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor speelsters O16. Na een medische keuring meldde Roos zich in het teamhotel in Zeist, waar de selectie getest werd en de volgende dag vertrok naar Denemarken.

Roos_van_Eijk_02.jpgRoos van Eijk in het het shirt van het Nederlands elftal (Foto: KNVB Media)

Het zeer sterke Oranje versloeg gastland Denemarken met 4-0 en had vervolgens geen kind aan de Faeröer eilanden; 5-0. In de derde wedstrijd, tegen Zweden mocht Roos haar debuut voor Oranje maken. Het volkslied voor jou als Oranjespeelster maakte indruk. De wedstrijd verliep uitstekend en ook nu werd met 5-0 een klinkend resultaat geboekt (verslag). Het was een fantastische ervaring en smaakt zeker naar meer!

Roos_van_Eijk_03.jpgElftalfoto van het Nederlands meisjesteam O16 waarin Roos van Eijk (staand uiterst links) haar debuut maakte (Foto: KNVB Media)

Wij van V V Bergen zijn erg trots op Roos en feliciteren haar met haar debuur in Oranje en wensen haar veel succes. Uiteraard zullen we Roos ook de komende tijd blijven volgen.

Peter Staadegaard, webredactie