Bergen klopt Ajax 2 in bekertoernooi

14 november 2021 13:30


Bergen is er in een fantastische ambiance in geslaagd om Ajax 2 uit te schakelen in het KNVB-bekertoernooi. De hardwerkende en gedisciplineerd spelende ploeg van trainer/coach Lennart Loorbach wist de ploeg uit Amsterdam in de reguliere speeltijd op 1-1 te houden. In de noodzakelijke strafschoppenserie schoot Bergen vier keer raak terwijl Ajax twee keer miste. Bergen mag dus nog een rondje meedraaien in het bekertoermooi.

Bergen en Ajax 2 troffen elkaar in de tweede Knock-outronde van het KNVB bekertoernooi. Bergen was van plan er een echte happening van te maken en had alle jeugdleden uitgenodigd bij de wedstrijd aanwezig te zijn. Er was ook geregeld dat de jongste jeugdleden met de spelers het veld op mochten komen wat een hele belevenis was. Het terras was voorzien van verwarming zodat ook de supporters niet in de kou zouden zitten.

De aangescherpte coronamaatregelen wierpen hun schaduw echter vooruit op dit duel dat op de zaterdagmiddag om 17.00 uur gepland stond. Door de aangescherpte coronaregels zou vanaf 18.00 uur geen publiek meer welkom zijn bij sportwedstrijden. Dit zou dus betekenen dat de tweede helft van deze wedstrijd zonder toeschouwers afgewerkt zou moeten worden. De Bergenvoorzitter moest hierover in overleg met de nieuwe burgemeester van Bergen. Als dit een burgemeester is die rechtstreeks uit de serie Swiebertje is weggelopen, zou dit nog een zware kluif worden. Gelukkig was dit niet zo en gaf de burrie toestemming om de gehele wedstrijd met publiek te spelen. Wel moest de kantine bij de start van de tweede helft meteen dicht maar gelukkig was het terras ruim bemeten.

De Ajaxbus arriveerde al ruim voor de wedstrijd bij De Kiefthoek en kon in het speciaal gereserveerde parkeervak worden geparkeerd. Ook het publiek stroomde in grote getale toe en ruim voordat de wedstrijd begon, was het terras al goed bezet. De intocht van Sinterklaas trok deze middag waarschijnlijk minder publiek. Bergentrainer Loorbach kon over een nagenoeg fitte selectie beschikken. In het basiselftal maakten Tim Bloetjes en Sten de Vries hun rentree waardoor Sven Kers en Damio Lageveen vanaf de bank begonnen.

20211113_Bergen-Ajax_03.jpg

De jeugdige bikkelaar op het middenveld Tijn de Boer maakte het Ajax flink lastig (Foto AFC Ajax)
 
In de beginfase van de wedstrijd werd Ajax de bal gegund en deze werd dan ook wat rond gespeeld. Het tempo lag laag en Bergen kwam gedurende het eerste kwartier niet in de problemen. De eerste echte kans voor de gasten was meteen gevaarlijk maar de paal voorkwam een tegengoal voor Bergen waarna keeper Jop van Vlaanderen de rebound pakte. Bergen was wakker geschut en probeerde door snelle uitbraken het doel van Ajax te zoeken. Uit een snelle uitbraak werd Noah Robles binnen het strafschopgebied aangetikt wat Bergen een strafschop opleverde. Lars de Zwart had het vizier niet op scherp staan en schoot de bal naast het doel.

Bij Bergen moest Djara Grootenhuis al vroeg het veld geblesseerd verlaten en werd vervangen door Bart Oldenboom. De ploeg van Ajax moest met tien man verder toen Michael Pereira de doorgebroken Robles onderuit haalde en scheidsrechter Schram hem de rode kaart toonde. In dergelijke situaties is de verleiding groot om de discipline wat los te laten , maar Bergen hield vast aan het strijdplan. Bergen kwam op voorsprong toen een afgemeten voorzet van Stijn Vrasdonk vanaf links door invaller Bart Oldenboom werd ingekopt (1-0). Het leek erop dat Bergen de voorsprong mee de kleedkamer in zou nemen. Vlak voor rust kon een verkeerde inspeelpass door Ajax worden opgepikt. Keeper Jop van Vlaanderen drong de spits nog wel wat naar de zijkant en tikte hem vervolgens echter aan waarna de bal ook nu op de stip ging. Rechtsback Tijs Ernest wist namens Ajax wel raad met dit klusje en zette de 1-1 ruststand op het scorebord.

20211113_Bergen-Ajax_04.jpg

Stijn Vrasdonk zorgde met afgemeten voorzet voor assist bij openingstreffer (Foto AFC Ajax(

Een ongewijzigd Bergen begon aan de tweede helft met in het achterhoofd de gedachte dat er zeker mogelijkheden waren tegen het hoger aangeslagen Ajax. Hard werken en de discipline vasthouden waren belangrijke pijlers om tot een goed resultaat te komen. Ook met tien man verstopte Ajax zich allerminst en was een aantal keren dreigend. Keeper Jop van Vlaanderen wiens wedstrijdvoorbereiding bestond uit een partijtje vlaggen bij zijn maatjes van Bergen JO19, was niet te passeren. De jeugdkeeper haalde onder andere een vrije trap uit de bovenhoek en onderscheidde zich nog enkele keren door goede reddingen. Bergen kwam nog wel enkele keren bij het Ajaxdoel, maar de vermoeidheid sloeg duidelijk toe waardoor nog enkele wissels noodzakelijk waren. Uiteindelijk bleef de 1-1 stand op het scorebord staan waardoor strafschoppen noodzakelijk waren. Bergen schoot vier strafschoppen raak waar Ajax een keer de lat trof en keeper Jop van Vlaanderen zich een ware penaltykiller toonde en een strafschop stopte. Bergen gaat hierdoor een ronde verder in het bekertoernooi.

 Komende zondag 21 november is het weer ‘gewoon’ tijd voor competitievoetbal. Bergen reist af naar Wormerveer waar Saenden de tegenstander is. De ambiance zal heel anders zijn want door de coronamaatregelen wordt er zonder publiek gespeeld. De vraag is natuurlijk of de Bergenspelers zich deze zondag weer op kunnen laden. In plaats van lichtfakkels en enthousiaste jeugdleden zal men het deze zondag moeten doen met het geluid van langsrazende treinen.

Peter Staadegaard

NB1 Tegen Ajax keepte Jop van Vlaanderen een prima partij en toonde zich een ware penaltykiller. Een lid van de Businessclub van vvBergen attendeerde mij op het feit dat zij dit al vele jaren wisten. Als bewijsstuk ontving ik bijgaande documenten, waaruit blijkt dat de leden van de Businessclub zich niet alleen bezig houden met wijnproeverijen en leuke uitstapjes, maar wel degelijk ook verstand van voetbal hebben. Bekijk Document 1 en Document 2.

NB2 Edwin Steinz maakte een leuk clipje dat HIER te bekijken is.

NB3 Rapportage RTV80 is HIER te bekijken.

NB4 Foto's van dit duel zijn HIER te zien en te bestellen bij de Ajaxfotograaf.

Hercules-Delver.jpg

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!