Pilot met vernieuwde spelregels voor de jongens onder 13

26 juli 2022 14:00

Bij de teaminschrijving heeft vvBergen twee teams ingeschreven voor de JO13-competitie. De KNVB zet zich in voor een veilige omgeving waarin kinderen met plezier beter kunnen leren voetballen. Daarnaast wil de KNVB graag dat het voetbal zo aantrekkelijk, sportief en zo eerlijk mogelijk wordt gespeeld. Om dit te bevorderen loopt er momenteel een onderzoek naar de optimale wedstrijdvormen voor de O13 & O14

Een onderdeel van dit onderzoek is een pilot met vernieuwede spelregels die de KNVB in het seizoen 2022/2023 gaat uitrollen in de Categorie JONGENS ONDER 13 in de  districten NOORD en WEST 1. In de pilot worden vier nieuwe spelregels getest:

• ZELFPASS - De speler hoeft de bal bij een vrije schop niet alleen naar een medespeler te passen, maar mag ook een pass op zichzelf geven het is dus toegestaan om bij een vrije trap, nadat de bal heeft stilgelegen zelf met de bal te gaan dribbelen.

• INTRAP/ INDRIBBELEN – Als de bal over de zijlijn gaat, mogen de spelers de bal in het veld trappen of gaan dribbelen in plaats van een ingooi. Ook bij een hoekschop, doeltrap of bij een aftrap mogen spelers gaan dribbelen in plaats van de bal trappen.

• TIJDSTRAF – Deze spelregels wordt al toegepast in de O13 . Bij een gele kaart moet een speler vijf minuten van het veld af. Bij een rode kaart wordt de speler voor de rest van de wedstrijd van het speelveld gestuurd, maar voor deze speler mag na 10 minuten wel een wisselspeler in het veld komen.

• VLIEGEND WISSELEN – Een speler mag gedurende het spel, dus zonder dat de wedstrijd wordt stil gelegd, bij de middenlijn en aan de kant van de dug-out worden gewisseld. Later mag deze speler ook weer terug in het veld komen.

Met sportieve groet,
Willem Dingerdis, scheidsrechterscoördinator vvBergen