Grensoverschrijdend......... - vvBergen

Grensoverschrijdend.........

17 december 2022 14:15

De laatste tijd worden we overspoeld met nieuws over grensoverschrijdend gedrag op vele fronten. Alle populaire televisieprogramma’s liggen onder het vergrootglas en de krantenpublicaties over dit onderwerp stromen ons tegemoet. Ook vvBergen ontkomt hier niet aan.

Is er in het verleden nu zoveel misgegaan bij populaire televisieprogramma’s? Waarom komt dit allemaal pas jaren later aan het licht? Waarom is het allemaal zo ingewikkeld om excuses aan te bieden over het slavernijverleden? Zomaar een paar vragen die bij mij opkomen als ik alle ophef van de laatste tijd lees en beluister. Ik hoor ook regelmatig geluiden om de nationale veestapel drastisch in te perken. Als men dan allerlei oude koeien uit de sloot gaat halen, wordt dit natuurlijk een onmogelijke klus. Als men dan ook nog eens verzuimt de koe bij de horens te vatten en blijft hangen in het eindeloos signaleren en benoemen van allerlei misstanden, schiet het niet echt op.

Ook vvBergen ontkomt niet aan een flinke rel waarbij grensoverschrijdend gedrag aan de orde is. Het gaat niet over een coach die een keepertje iets te luid heeft toegesproken toen deze over een bal heen dook. Ook de kantinemedewerkster die een tirade te verwerken kreeg toen ze een pot koffie uit haar handen liet vallen, heeft zich nog niet gemeld. Niet onze vertrouwenspersonen zijn over het grensoverschrijdend gedrag van een van onze teams ingelicht maar de tuchtcommissie van de KNVB had de twijfelachtige eer deze grove misstand in voetballand aan te pakken en hier liet men geen gras over groeien.

Wat was er aan de hand?
Op de late vrijdagavond stonden de veteranenteams van HZV/Vennewater 35+3 en vvBergen 35+2 klaar voor hun onderlinge partijtje. Doorgaans spelen dergelijke teams hun wedstrijden zonder scheidsrechter en dit gaat altijd goed. Deze keer was er een bondsscheidsrechter aanwezig. Voordat er afgetrapt kon worden werd gecontroleerd of de scheenbeschermers in orde waren. Bij beide partijen waren spelers zonder scheenbeschermers aanwezig. De scheidsrechter weigerde te fluiten en gaf op het wedstrijdformulier aan dat beide teams niet waren opgekomen, maar stak wel de dagvergoeding van de KNVB in zijn zak. Beide teams hebben toch maar zonder problemen een wedstrijdje tegen elkaar gespeeld. De handelswijze van de arbiter zorgde wel voor een tuchtzaak voor beide clubs.

Het schikkingsvoorstel was niet mals en uiteraard heeft vvBergen dit niet geaccepteerd en heeft verweer gevoerd. Het is natuurlijk zwaar grensoverschrijdend gedrag als je zonder scheenbeschermers in de zaal gaat voetballen en veteranen moeten toch beter weten. Uiteindelijk werd het verweer niet geaccepteerd en werd aan boete, zaalhuur (die bij beide verenigingen volledig  in rekening werd gebracht) en administratiekosten het lieve sommetje van € 180,30 in rekening gebracht. De tuchtcommissie liet er geen gras over groeien.

Naar mijn mening slaat deze sanctie nergens op. Er wordt totaal geen inlevingsvermogen getoond en de KNVB toont maar weer eens aan dat men ondanks allerlei mails richting de verenigingen steeds verder van de leden af komt te staan. Enige jaren geleden werd de tuchtrechtspraak binnen de KNVB al eens ter discussie gesteld en toen verschool men zich nog achter het feit dat men zo veel zaken had en er wel eens iets mis kon gaan. In deze zaak is het naar mijn mening weer volledig mis gegaan. Als men voor zo iets onbenulligs als het spelen van een zaalvoetbalwedstrijdje zonder scheenbeschermers (wat bij bijna alle zaalvoetbalwedstrijden gebeurt) de vereniging durft op te zadelen met een dergelijk boetebedrag ben je naar mijn mening niet goed bezig. Het wordt tijd dat men bij de KNVB eerst maar eens de oogkleppen af gaat zetten voor men over scheenbeschermers gaat zeuren……..

Ik wens iedereen prettige kerstdagen en een gezond 2023 toe.