Bergen blijft zwevend rond de rode streep - vvBergen

Bergen blijft zwevend rond de rode streep

19 november 2023 20:30


Komende week gaan velen weer op pad om met een rood potloodje een vakje in te kleuren voor de tweede Kamerverkiezingen. Veel kiezers zijn nog zwevend en beslissen pas op het laatste moment. De voetballers van Bergen zijn ook nog zwevend maar in dit geval zweeft de ploeg van trainer Jan Nederburgh rond de rode streep van de competitieladder. Tegen Sporting Krommenie mocht een poging gedaan worden om hier wat afstand van te nemen. De pakjesboot van Sinterklaas was nog nauwelijks aangemeerd of Bergen schonk de opponent al twee cadeautjes. Met een vroege strafschop erbij liep men ook deze wedstrijd achter de feiten aan. In de laatste 25 minuten kwam men terug tot 2-3, maar verder kwam men niet.

Sporting Krommenie behoorde tot de tegenstanders die een seizoen in een andere poule was ingedeeld en dit seizoen weer terug is op de lijst van opponenten van Bergen 1. De ploeg uit Krommenie had al zes punten meer vergaard dan Bergen en moest afgelopen week pas in de slotfase de punten aan koploper Egmond laten. Het zou voor het kwakkelende team van Bergen dus een zware wedstrijd gaan worden.

Bergentrainer Jan Nederburgh kreeg voor het duel met Sporting Krommenie te maken met een aantal lobbyende ‘talenten’ die zich aanboden om Bergen uit de onderste regionen van de ranglijst te helpen. Uit Brussel meldde Frans zich die zich op internationaal niveau al flink had gemanifesteerd. Hij beschikte over een groot ego en zou voor de minima van de derde klasse B, waar Bergen op dit moment ook toe behoort, zeker een alternatief zijn voor de middenvelders Tijn de Boer en Koen Wester. Trainer Nederburgh dacht hier anders over en liet Frans afvallen. Dit zou voor zowel Frans zelf als voor vvBergen de juiste beslissing zijn.

Ook de uit het oosten van het land afkomstige Pieter werd te licht bevonden voor Bergen 1. Hij was prima in staat te duiden waar de schoen wringt maar niet in staat om met bruikbare oplossingen te komen om het Bergenschip uit het slob te trekken. Mogelijk is er een functie elders wel voorradig. Ook de geblondeerde Limburger Geert werd ongeschikt bevonden. Als je al twintig jaar hetzelfde bandje afspeelt dat de grenzen dicht moeten, kun je beter naar Noord Korea gaan waar dit wel gelukt is. De grenzen naar het Bergendoel moeten door daadkrachtige verdedigers worden dichtgezet en de geblondeerde Limburger behoort daar niet toe.

Ook Dilan was nog even in beeld, maar als vijf keer de bal hoog houden al niet lukt, kan zij zich beter richten op het hoog houden van de eer van haar eigen ploeg. Aan veel belovend maar niets zeggend hebben we niet zoveel bij vvBergen. Trainer Nederburgh moest voor het duel met Sporting Krommenie dus terugvallen op de ‘oude hap’. Met Sten de Vries opnieuw in de basis en met de van een rugblessure herstelde Stijn Vrasdonk voor Joep Vliegenthart moest het allemaal gaan gebeuren. 

Toen Stijn Vrasdonk al na zeven minuten in het eigen strafschopgebied in aanraking kwam met een tegenstander ging de bal op de stip. Het leek meer op een ongelukkige botsing waarbij de Bergenaanvaller de noppen van zijn opponent op zijn been had staan en zich zelfs moest laten vervangen door Joep Vliegenthart. De toegekende strafschop werd door Thijs de Jong namens Krommenie onberispelijk benut waardoor Bergen al snel tegen een vroege achterstand aan keek. Ook hierna was Krommenie de betere ploeg en Bergen kwam moeizaam in zijn spel. Halverwege de eerste helft liet Bart Oldenboom zijn directe tegenstander Tanno de Graaf bij een inspeelpass voor zich komen waardoor de zelden scorende Krommenieverdediger van afstand uit kon halen en zijn bal in het net zag landen (0-2). Bergen stelde hier weinig tegenover waardoor het bij rust 0-2 bleef.

Het eerste kwartier van de tweede helft was ook voor de gasten waarbij ook nu Bergen weer enkele slippertjes maakte die zonder gevolg bleven. Wel raakte Maarten Kraak namens Bergen de paal en schoot Joep Vliegenthart de rebound voor open doel naast. Na 61 minuten reageerde Levi Klaassen attent op een te korte terugspeelbal en omspeelde doelman Jop van Vlaanderen om vervolgens de bal in het lege doel te schuiven (0-3). Van dergelijke tegengoals krijg je als trainer een punthoofd dat met de in deze tijd ruimschoots aanwezige mijters nog enigszins kan worden bedekt. Niet lang hierna kopte Bergenspits Bart Oldenboom de bal goed door precies in de loop van Maarten Kraak die diagonaal inschoot en de 1-3 op het scorebord zette. Niet lang hierna kwam Bergen weer terug in de wedstrijd toen Maarten Kraak opnieuw doel trof (2-3).

Bergen had toen nog 23 minuten om de gelijkmaker op het scorebord te zetten en deed er van alles aan om dit te bewerkstelligen. Er werd een stevig offensief ingezet waarbij de Krommeniedoelman nog een bal onder de lat wegtikte en ook enkele doelpogingen werden gekraakt. Krommenie probeerde de ontstane ruimte op de Bergenhelft te benutten, maar slaagde er niet in. De centrale verdedigers Daan Oldenburg en Sten de Vries werden nog naar voren gedirigeerd om wat meer lengte en body in het vijandelijke strafschopgebied te krijgen, maar ze kregen te weinig ballen waarmee iets te doen was. Uiteindelijk lukte het Bergen niet om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen waardoor de derde nederlaag op rij een feit was.    

Komende zondag 26 november mag Bergen proberen tegen het hoog geklasseerde Limmen wat punten aan het schamele aantal toe te voegen. De in Limmen woonachtige Bergentrainer Jan Nederburgh zal ongetwijfeld uit zijn op een goede prestatie met zijn team om in ieder geval in zijn woonplaats met een goed gevoel over straat te kunnen gaan. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Peter Staadegaard

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!