Bergen ondanks nederlaag veilig in derde klasse

20 mei 2024 22:00

Bergen heeft zich verzekerd van nog een jaar voetballen in de derde klasse. De ploeg van trainer Jan Nederburgh verloor in een erbarmelijk slechte wedstrijd met 2-3 van rode lantaarndrager Alcmaria victrix. Door dit resultaat verzilverde Bergen met dank aan de concurrentie het ticket voor de nacompetitie waardoor men een gooi mag doen naar een ticket naar de tweede klasse.

De laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie mocht Bergen aantreden tegen Alcmaria victrix. Alkmaars oudste voetbalclub weet al enige weken dat men het komende seizoen uit zal komen in de vierde klasse en bij de ploeg van trainer Edwin Veenstra zijn de pijlen dan ook gericht op een spoedige terugkeer. Volgens de blonde Limburgse luchtfietser Geert zal de zon in Nederland weer gaan schijnen. Op De Kiefthoek was hier deze tweede pinksterdag weinig van te merken. De beschermingsfactor van de zonnebrandolie voor het zonnetje van Geert zal waarschijnlijk niet al te hoog hoeven zijn. De uitvoerders en uitwerkers van het ‘bierviltjesakkoord’ van Geert en zijn kompanen dienen hun beschermingsfactor wel wat op te krikken omdat het aanbrandrisico vrij hoog lijkt te liggen. Ook deze keer werd weer op veld D afgetrapt waarbij scheidsrechter de heer Van Leeuwen om iets over twee uur het eerste fluitsignaal gaf.

De opdracht voor Bergen was niet al te ingewikkeld omdat een overwinning handhaving in de derde klasse zou betekenen en verzilvering van de periodetitel. Trainer Jan Nederburgh had ook deze keer weer weinig moeite met zijn opstelling. Noodgedwongen moest Milo de Vet worden vervangen omdat tijdens de training zijn schouder uit de kom was geschoten. Gelukkig is deze blessure minder levensbedreigend dan dat er een goudvis uit de kom springt. Tijn de Boer was een logische vervanger. Bergen had nog een extra training ingelast omdat trainer Nederburgh nogal wat twijfels had over er de scherpte van zijn team.

Tegen Alcmaria begon Bergen goed aan de wedstrijd met enkele goede mogelijkheden. Hierna zakte men terug naar een bedenkelijk niveau met veel balverlies en keuzes die verre van logisch waren. Na 20 minuten kwam Alcmaria op voorsprong toen men beter in speelde op een afgeslagen vrije trap en verdiend op voorsprong kwam. Bergen trof acht minuten voor rust via Maarten Kraak nog wel de lat, maar overtuigen kon de thuisclub allerminst. Bergen speelde duidelijk te geforceerd en te onnauwkeurig waardoor Alcmaria tot het rustsignaal vrij makkelijk op de been kon blijven. Coach Nederburgh moest na een half uur Bart Oldenboom met een hoofdblessure al vervangen door Joep Vliegenthart waardoor Noah Robles centraal op het middenveld kwam te spelen. Ook de omzettingen hadden weinig resultaat waardoor het 0-1 bij rust bleef.

Aan het begin van de tweede helft verving trainer Nederburgh beide backs Bruce Houtenbos en Noah Kok voor Sten de Vries en Patrick Peereboom. De bedoeling was om vanuit de defensie wat meer grip op het middenveld te krijgen, maar door het vaak te gehaaste spel van de thuisclub werd dermate veel balverlies geleden dat men niet echt dominant werd,. Na 66 minuten werd Maarten Kraak wel heel nadrukkelijk vastgehouden in het strafschopgebied waardoor de bal op de stip ging. Tim Bloetjes had geen moeite de stand weer in evenwicht te brengen (1-1). Drie minuten later kwam Bergen op een 2-1 voorsprong toen Maarten Kraak goed de diepte werd ingestuurd en keeper Nick van der Veer in twee keer wist te verschalken (2-1).

Ook na deze treffer bleef het spel van Bergen erg onrustig  waardoor er veel onnodig balverlies optrad. Alcmaria kwam door een van richting veranderde vrije trap op gelijke hoogte waarbij men bij Bergen duidelijk van mening was dat er sprake was van natrappen maar arbiter Van Leeuwen had dit niet gezien waardoor Alcmaria goed weg kwam. Door de nodige irritatie van de thuisclub liepen Ricardo Vos en Tim Bloetjes nog tegen onnodige gele kaarten aan waardoor het spel er allemaal niet beter op werd en Bergen worstelend richting het eindsignaal ging. Vlak voor tijd werd het nog 2-3 toen een bal in de korte hoek Bergenkeeper Tijn Duin te machtig was waardoor Alcmaria alsnog de overwinning naar zich toe trok.

Bergentrainer Jan Nederburgh zag dat zijn ploeg na een intensieve tweede seizoenshelft duidelijk op zijn laatste benen liep. Het is dan ook niet uitgesloten dat een aantal spelers in het laatste competitieduel tegen RCZ aan te kant blijven. De wedstrijd tegen Alcmaria liet duidelijk zien dat veel spelers zowel fysiek als mentaal aan rust toe zijn  om in de nacompetitie weer te kunnen schitteren.

Voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie reist Bergen komende zondag af waar het aan mag treden tegen RCZ. De ploeg uit Zaandam heeft bij deze wedstrijd nog volop belangen waardoor Bergen een gemotiveerde tegenstander kan verwachten.

JongAZ_VHC_jongens45576.jpg