Bergen met ruime overwinning de nacompetitie in

26 mei 2024 19:15

Bergen slaagde erin ook de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in een overwinning om te zetten. Het tegen degradatie vechtende RCZ werd met 1-5 geklopt. Door dit resultaat steeg Bergen maar liefst drie plaatsen op de competitieladder en finishte uiteindelijk op een verdienstelijke vijfde plaats. Na tien duels stond Bergen met vijf punten laatste waardoor men zich aardig heeft opgewerkt. Voor de nacompetitie is men gekoppeld aan de ploeg van Spartanen uit Wognum.

De laatste wedstrijd van de reguliere competitie bracht Bergen 1 naar Zaandam waar RCZ de tegenstander was. Voor Bergen waren er deze middag geen belangen weer maar RCZ bevond zich in een zeer afhankelijke positie. Men moest zelf winnen en vervolgens kijken wat het duel tussen Zwanenburg en RKEDO zou brengen waarbij men bij een gelijkspel of een zege voor Zwanenburg directe degradatie zou ontlopen. Het was dus flink billenknijpen voor de ploeg van trainer Sven Talsma. Bergen was alleen maar nieuwsgierig tegen welke ploeg men in de nacompetitie aan mocht treden en verder was het zaak om geen blessures of schorsingen op te lopen.

De pijlen van trainer Jan Nederburgh waren al wat nadrukkelijker gericht op de nacompetitie. Kijkend naar een duel van fusiepartner Berdos tegen RCZ uit het verleden waar een waar kaartenfestival was te zien, werd besloten geen risico te nemen. De met vier gele kaarten belaste Tijn de Boer, Bart Oldenboom, Noah Robles, Rowdy de Vet en Ricardo Vos werden aan de kant gehouden waarbij enkelen wel in de wissel stonden. Keeper Tijn Duin was niet geheel fit en Tim Bloetjes had een schoolreisje. Basisplaatsen waren er deze keer voor Jop van Vlaanderen, Twan Schouten, Daan Oldenburg (op afscheidstournee), Joep Vliegenthart, Patrick Peereboom en Don Karel. Trainer Nederburgh drong er bij zijn ploeg nadrukkelijk op aan om aan de sportieve plicht te voldoen en er geen campingwedstrijd van te maken.

Al vrij snel was duidelijk dat het een open wedstrijd zou worden waarbij zeker kansen zouden ontstaan. Bergen had deze keer Sten de Vries en Bruce Houtenbos centraal achterin staan. Dit is niet echt een ingespeeld duo en het elftal neerzetten, is ook niet aan hen besteed maar verdedigend konden ze het eerste kwartier makkelijk overeind blijven. Bergen kwam na ruim een kwartier op voorsprong toen een laag hard schot van Stijn Vrasdonk vanaf rechts door het natte gras nog wat vaart mee kreeg en keeper Rik de Boer te machtig was. Nog voor de rust kwam Bergen op 0-2 toen Maarten Kraak om de keeper heen ging en de bal beheerst in het net schoof. Deze stand bleef tot het rustsignaal op het scorebord staan.

Een ongewijzigd Bergen kwam al binnen vijf minuten na rust op 0-3 toen Stijn Vrasdonk op rechts de achterlijn haalde en de bal met een chipje bij de tweede paal legde. Daan Oldenburg had geen moeite zijn hoofd tegen de bal te zetten. Na deze goal werd Bergen wat gemakzuchtig en wist RCZ het initiatief te pakken. Het is toch wel beangstigend als een tegenstander herhaaldelijk door het centrum kan combineren zonder een strobreed in de weg te worden gelegd. RCZ profiteerde dankbaar en scoorde de 1-3. Trainer Nederburgh moest zijn ploeg vanaf de kant verbaal nadrukkelijk ondersteunen omdat het zelfsturend vermogen van de ploeg nog steeds een stevig verbeterpunt is en blijft. Bergen kwam ook weer wat nadrukkelijker aan aanvallen toe en met name via de flanken kwam Bergen weer enkele malen gevaarlijk door.

Ma 69 minuten kwam de uitblinkende Stijn Vrasdonk opnieuw goed door op rechts en zette de bal goed voor. De inglijdende Joep Vliegenthart fungeerde als eindstation en zette de 1-4 op het scorebord. Zes minuten later ging diezelfde Joep Vliegenthart goed door op links. Zijn inzet kwam op de paal terecht en stuitte tegen Maarten Kraak aan om vervolgens het net te treffen (1-5). Dit zijn de goals die je nodig hebt om topscorer te worden. In de slotfase waren nog wel wat mogelijkheden maar de prima leidende scheidsrechter de heer Hoek vond het na 90 minuten wel genoeg en floot de sportieve wedstrijd zonder gele kaarten te hebben uitgedeeld af.

Trainer Nederburgh liet zijn basisopstelling de gehele wedstrijd intact en voerde geen wissels door. Als het niet wisselen van het melkgebit bij de kleinkinderen zou plaats vinden, zou dit verontrustend zijn maar in dit geval hadden veel spelers die het met wisselbeurtjes moesten doen allemaal de volle 90 minuten in de benen. Door dit resultaat is RCZ gedegradeerd naar de vierde klasse. We wensen ze daarin veel succes en hopelijk een spoedige terugkeer naar de derde klasse.

Bergen_1.jpg

Bergen mag het in de eerste ronde van de nacompetitie opnemen tegen Spartanen uit Wognum. De wedstrijd wordt op zondag 2 juni om 14:00 uur gespeeld op het complex van Spartanen in Wognum. Supporters zijn natuurlijk van harte welkom.

JongAZ_VHC_jongens45576.jpg