Bergen JO19-1 verslaat PSG en wint toernooi in Praag

4 juni 2024 13:15

Bergen JO19-1 speelde in het weekend van 31 mei tot en met 2 juni een sterk bezet internationaal toernooi in Praag. Een mooie seizoensafsluiting voor het team onder leiding van jeugdtrainers Rowdy de Vet, Noah Robles en Tim Bloetjes en begeleiders Paul Roels, Gertjan Dijkhuizen, Douglas van Bekkum en Tim Bakker. Voor een aantal spelers was het ook een afscheid als actief voetballer omdat ze gaan studeren (met verhuizing) of andere activiteiten de voorkeur krijgen.

De mannen stonden klaar om 5.00 op vrijdagochtend op het VV Bergenterrein om richting Schiphol te gaan. Zoals altijd kwam alleen jeugdtrainer Rowdy de Vet iets te laat, maar gelukkig konden we op tijd richting Schiphol gaan. Hier aangekomen ging alles voorspoedig (op een paar te grote koffertjes na) en waren we op de vrijdagochtend rond 10.00 in het hotel in Praag aangekomen. Vervolgens zijn we met het hele team een wandeling door de stad gaan maken. Praag is een erg mooie stad en zeker een aanrader om een keer heen te gaan.

Vervolgens een bezoek gebracht aan de plaatselijke bierbrouwerij en dit was gelijk ook het startsein voor de “voorbereiding” van de wedstrijden. Het was uiteraard onvermijdelijk om nog even het nachtleven van Praag te ontdekken.. Erg veelbelovend was dit niet voor de dag erna, maar de jongens wilden dolgraag het tegendeel bewijzen. En dit deden zij ook zeker!

20240601_Bergen_JO19-1_in_Praag_04.jpg

Wij speelden de eerste wedstrijd tegen Be Quick 1887 uit Groningen. Deze ploeg speelde 4e divisie en we hadden ons voorbereid op een pittige pot. Ongelofelijk, maar de jongens speelden een fantastische pot en wisten deze ploeg in een half uur tijd met 5-0 te overklassen. En dit op “echt” gras! Een aantal fantastisch uitgespeelde aanvallen en een topresultaat. Bergen was dit jaar in competitieverband een aantal keer ongelukkig door het vele missen van kansen, maar dit toernooi stegen we boven onszelf uit.

Een goed resultaat om bovenaan te eindigen in de poule, maar er moest nog 1 pot gespeeld worden tegen een ploeg uit Tsjechië. Dit was SK Slovan Kunratice. Wederom een goede wedstrijd, maar uiteindelijk werd dit 0-0. Dit resultaat was voldoende om de groepswinst te pakken en de jongens konden zich klaarmaken voor een pot tegen 1e divisionist Rapiditas. Door een flinke kleunpartij van deze ploeg in hun voorgaande wedstrijd en een aantal gegeven rode kaarten werd deze ploeg gediskwalificeerd. Dit betekende een halve finale voor Bergen.

20240601_Bergen_JO19-1_in_Praag_01.jpg

Vervolgens snel naar het hotel om de Champions league finale te bekijken. De overwinningen moesten nog even gevierd worden, dus ook de voorbereiding op de halve finale werd in het centrum gedaan.

De dag erna kwam misschien het hoogtepunt wel, want de mannen speelden in het Strahov stadion de halve finale tegen de Paris Saint-Germain academy. Kleine oogjes, maar iedereen had er weer zin in. Een sterke ploeg en ondanks de mindere voorbereiding werd het een gigantisch spannende pot. Bergen kwam 1-0 voor door linksback Jort Dijkhuizen (wederom een mooi uitgespeelde aanval) en kreeg helaas in de laatste secondes een corner tegen waaruit de Parijzenaren scoorden. Hierdoor draaide het uit op penalty's. Beide ploegen mochten 3x nemen en Bergen scoorde er 2 en Paris Saint-Germain scoorde er 1. Penaltykiller Albrecht Dekker pakte er hiervan 1 en de ander ging over. Bink Baars heeft zijn laatste penalty genomen, want hij miste de 1e penalty door een zeer matig genomen strafschop.

20240601_Bergen_JO19-1_in_Praag_02.jpg

De finale speelden de jongens wederom tegen Be Quick 1887, omdat deze jongens tegen andere ploegen wel hadden gewonnen en alsnog de finale hadden gehaald. De wedstrijd duurde helaas maar 20 minuten vanwege het slechte weer in Praag. In een gelijk opgaande strijd trok Bergen aan het langste eind door met 1-0 te winnen door een goal van Justin Roels.

Coaches Noah Robles, Rowdy de Vet en Tim Bloetjes hebben de finaledag helaas niet mee kunnen maken, omdat zij vroegtijdig terugkeerde naar Nederland in verband met een promotiewedstrijd van Bergen 1 tegen Spartanen. Desalniettemin wist Bergen onder leiding van de interim-coaches Paul Roels, Gertjan Dijkhuizen, Tim Bakker, Douglas van Bekkum en Gijs Houtenbos toch de overwinning naar zich toe te trekken. Een fantastisch resultaat van de mannen en een onvergetelijk teamuitje.

20240601_Bergen_JO19-1_in_Praag_03.jpg

Namens het team willen wij alle sponsoren, de business club en andere betrokkenen bedanken. De jongens en begeleiding hebben genoten en zullen dit avontuur nooit meer vergeten.

Tim Bloetjes