9 december 2018 14:00

Scheidsrechter

H.J.B. Has

Onbekend

Bergen is erin geslaagd te stunten tegen het op de tweede plaats staande Hercules Zaandam. De ploeg van trainer Djordi Hopman werd vooral in het tweede deel van de eerste helft nadrukkelijk op de eigen speelhelft vastgezet en had het in die fase duidelijk lastig. Na de 1-1 bij rust kreeg Bergen in de tweede helft wat meer ruimte om zelf wat meer aan voetbal toe te komen waardoor de druk op het doel wat afnam. Toen Hercules vlak voor tijd de 2-2 scoorde leek dit ook de eindstand te worden, maar in blessuretijd besliste Noah Robles alsnog de wedstrijd (3-2).

Hercules Zaandam verloor afgelopen week de koppositie door thuis van Limmen te verliezen. De ploeg uit Zaandam heeft al een periodetitel op zak, maar met een kampioenschap zou promotie naar de tweede klasse een stuk eenvoudiger zijn. Bergen moest zich proberen te herstellen van de nederlaag in Volendam waar men de goals wel erg makkelijk weg gaf. De Bergense basisopstelling was in vergelijking tot die in het vissersdorp op twee plaatsen gewijzigd. Lars de Zwart bleef met een schouderblessure aan te kant terwijl Tim Bloetjes vanaf de bank startte. Dennis Visscher en de van een schorsing teruggekeerde Lars Kraakman waren hun vervangers.

Bergentrainer Djordi Hopman had zijn manschappen duidelijk de opdracht gegeven om vanuit een strakke organisatie te voetballen. Hier is de nodige discipline voor nodig. Met jonge gretige voetballers is het soms lastig om dit vast te houden en de Bergense bankstrateeg moest dan ook regelmatig uit de dug-out komen om zijn spelers bij te sturen. Al na vier minuten kreeg Bergen een flinke waarschuwing toen men ternauwernood een bal van de lijn kon halen en hierdoor voor een vroege achterstand werd behoed. Bergen kon weinig echte aanvallen opzetten waardoor men veroordeeld was tot tegenhouden.

Na ruim een kwartier probeerde Noah Robles op rechts tussen twee spelers van Hercules het strafschopgebied in te lopen. Hij werd hierbij even aangetikt waardoor Bergen een strafschop kreeg. Het Zaanse protest was niet al te heftig. Volgens KNVB-protocol is het tegenwoordig noodzakelijk om bij het protesteren tegen arbitrale beslissingen even een geel hesje aan te trekken. De loop naar de zijlijn kan mogelijk de sentimenten wat indammen en het protest doen vervagen. Niet naleven van de vernieuwde dresscode brengt de ontvankelijkheid van de bezwaren danig in gevaar en kan er toe leiden dat de arbiter zijn eigen gele geschut in stelling brengt. Dit heeft weer tot gevolg dat de demonstrant weer 15,30 kan storten in de KNVB-kas wat toch weer negen gele rakkers zijn die verloren gaan. Dit alles bleef gelukkig allemaal achterwege en Daan Oldenburg benutte de strafschop koelbloedig waardoor Bergen op een 1-0 voorsprong kwam.

Na deze openingstreffer nam Hercules het heft duidelijk in handen en liet in deze fase van de wedstrijd zien waarom men zo hoog geklasseerd stond. Bergen had het zichtbaar zeer moeilijk en het spel speelde zich voornamelijk af rond het strafschopgebied van de roodhemden. Bij een scrimmage voor het doel van Jorrit Stoop wist Bergen met kunst en vliegwerk de bal tot drie keer toe weg te werken en de Bergensupporters vreesden dat dit niet lang meer kon duren. Deze gelijkmaker kwam er vlak voor rust. Balverlies op het middenveld waarna laag en diagonaal ingeschoten kon worden en de op dat moment dik verdiende gelijkmaker kon worden aangetekend. Tot de rust bleef de 1-1 op het scorebord staan.

Een ongewijzigd Bergen moest proberen de gelijke stand vast te houden, want meer dan in de wedstrijd blijven, zat er gezien het spelbeeld van het tweede deel van de eerste helft niet in. Al snel werd echter duidelijk dat het spel van Hercules wat minder strak en dominant werd. Hierdoor kon Bergen duidelijk wat meer meevoetballen. Toch was Hercules enkele keren gevaarlijk voor de Bergengoal te vinden. Na ruim een uur werd Noah Robles aan de rechterkant goed de diepte ingestuurd. De Bergenaanvaller kapte de bal goed vrij en wist deze vervolgens met een mooie boog over keeper Taoufik heen te krijgen. Een erg mooie goal die Bergen weer aan de leiding bracht. Hercules moest opnieuw in de achtervolging waarbij het spel duidelijk onnauwkeuriger werd en Bergen steeds meer in een stunt ging geloven. Enkele minuten voor tijd ging het dan toch mis toen uit een corner de bal bij de tweede paal toch nog ingetikt kon worden en de stand 2-2 werd.

Het leek erop dat de 2-2 ook de eindstand werd maar in blessuretijd zette Bergen over links nog een aanval op. De bal werd voor de goal gezet waarbij de voor Bart Oldenboom ingevallen Rick Beuckens handig over de bal heen stapte en Noah Robles de 3-2 kon aantekenen. Deze goal leidde tot een enorme ontlading bij Bergen dat in de resterende tijd deze overwinning niet meer weggaf. Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Has kon worden vastgesteld Bergen zich prima had geweerd en op basis van prima organisatie en discipline de wedstrijd had gewonnen.

Volgende week reist Bergen 1 af naar Akersloot waar Meervogels de tegenstander is. Ook dit is weer een tegenstander die met een goede organisatie en discipline tegemoet getreden moet worden. We zullen zien wat het wordt.